DSU, prin Platforma națională de pregătire pentru situații de urgență fiipregatit.ro a lansat 5 ghiduri pentru coronavirus.

Ghidul pentru autoizolare este pentru cei care vin din zonele galbene (cu peste 500 de cazuri confirmate) sau din zonele roșii. Autoizolarea se impune pe o perioadă de 14 zile, la domiciliu. În timpul autoizolării nu se primesc vizitatori. Nu trebuie să fiți neapărat infectat ca să intrați în autoizolare.  În cazul în care îmbolnăviți pe cineva, riscați o amendă de 200 000 lei (aprox 41 mii eur).

Ghidul pentru cumpărături instruiește pe oricine să respecte măsurile generale de protecție. Sunt o serie de reguli care trebuie respectate printre care:

Spălați des mâinile

Dezinfectați suprafețele din preajmă

Dacă strănutați sau tușiți, acoperiți-vă nasul și gura

Nu vă atingeți fața cu mâinile murdare

Evitați persoanele bolnave

Masca de protecție: doar dacă sunteți bolnav sau în apropierea celor bolnavi

Animalele de companie nu sunt un pericol

Luați medicamente doar la recomandarea medicului

(sursa DSU – Departamentul pentru Situatii de Urgență)

În ghidul de cumpărături mai sunt următoarele reguli (în opinia mea, de aplicat tot timpul, nu numai la cumpărături)

  • Evitați plata cu bancnote și optați pentru plata prin card bancar sau telefon; dacă, totuși, sunteți nevoiți să achitați cash și primiți rest bancnote, asigurați-vă că va dezinfectați pe mâini imediat după ce ați efectuat plata. Aici trebuie să adaug că banii sunt principalul mijloc de transmitere al virusului pe suprafețe pentru persoanele care umblă cu mult cash. Asta trebuia pusă prima! Am mutat eu această frază la început.
  • Nu atingeți cărucioarele direct cu mâna, dacă în prealabil nu ați dezinfectat suprafața și mâna sau dacă nu purtați mănuși
  • Păstrați o distanță de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și persoanele din apropiere. Ideal, 2 metri.  Eu aș adăuga 4 metri conform ultimelor informații din China
  • Nu vă îmbulziți și evitați mulțimile de oameni adunate pe același raion; așteptați eliberarea acestuia
  • Când ajungeți la casele de marcat, păstrați cel puțin 1 metru distanță (estimat un cărucior) între dumneavoastră și persoanele din fața și din spatele dumneavostră.  Știu că este greu. Trebuie să fim solidari unii cu ceilalți și răbdători.
  • Evitați apropierea telefonului mobil de față/ureche. Neaparat!!! Dezinfectati telefonul si tastatura de la laptop cu spirt. Acolo sunt si in mod normal cele mai multe bacterii.

Ghidul pentru transportul în comun este și acesta critic.

Câteva reguli extrase din ghid:

  • vitaţi orele de vârf și autobuzele /tramvaiele / metroul în caz de aglomeraţie. Lăsaţi să treacă autobuzele aglomerate și așteptați unul mai puțin aglomerat.
  • Staţi la minimum 1.5 metri distanţă (cât doi pași mari) de ceilalţi pasageri, dezinfectaţi-vă pe mâini înainte, în timpul şi imediat după călătorie
  • Folosiţi un şerveţel pentru a vă ţine de bară/mânere sau mănuși de unică folosință.
  • Evitaţi să vă atingeţi faţa și să apropiați telefonul mobil de față/ureche. Așteptați până ajungeți înapoi acasă sau într-un loc unde vă puteți spăla/dezinfecta mâinile.

Ghid de călătorie pentru cei catre trebuie să plece din țară. În prezența deciziei actuale a comisiei de specialitate, aș mai face un ghid pentru deplasările în afara reședinței pe baza informațiilor din articolul meu de aici. Să-l luăm ca pe un bonus de 5+1 ghid. 🙂

Update: am eliminat articolul meu privind interdictia de deplasare din resedinta intrucat a facut parte dintr-o campanie de fake news in care s-a raspandit o propunere neaprobata a Grupului de Comunicare Strategica.

Ultimul ghid al DSU este despre întrebări și mituri. Deși este insuficient, acest ultim ghid previne răspândirea de informații false și nedocumentate științific din social media. S-au vehiculat tot felul „de soluții anti-coronavirus” pe internet care au făcut mai mult rău.

De exemplu, cineva tot distribuia mesaje că vitamina C ajută în lupta pentru CoVid19 dacă luăm între 4 și 16 mii unități pe zi injectabil! Total eronat! Se poate ajunge la blocaj renal! Evident, că producătorii de vitamina C au avut de beneficiat, iar bolnavii de cancer care chiar au nevoie de Vitamina C injectabil, nu au mai avut suficient.

În primul rând, doza zilnică recomandată este de 1 gram când se iau pastile și un gram din fructe, natural. Nu 4 grame, nu 16 grame! Enorm! Vitamina C cea mai ieftină are 0.25 grame. Vit C cea mai scumpă are 1000 mg, adica 1 gram.

Vă rugăm să nu mai distribuiți informații care nu provin din surse sigure. Dacă prietenul prietenului a zis că este sigură informați, asta nu înseamnă că fiecare s-a informat corect la rândul lui.

Proiecte de suflet

ASE Student Run

Eveniment non-profit pentru studenti si elevi

Crosul Iubirii

Pentru toti alergatorii care iubesc

Afterwork Athletics

Competitie Corporate în sala de atletism

Revigorarea atletismului bucureștean

Din funcția de președinte al Asociației Municipale de Atletism Bucuerști

Bucharest YMI

Young Marketers Internship

About the author

Coman Paul-Tiberius

Sunt un adevărat iubitor al sportului, un voluntar convins și un spirit plin de inițiativă. La bază sunt specialist în marketing și management, iar ca profesionalizare, programator web.
Inițiativa este sportul meu favorit. Prin urmare, este nevoie de un astfel de site care să-mi prezinte proiectele.
Mereu deschis parteneriatelor și colaborărilor, Paul.
PS:Mă puteți contacta mereu prin formularul de contact.

Leave a Comment