În fiecare an, mii de elevi, viitori studenți trec prin aceleași probleme prin care am trecut toți, aceleași frământări, aceleași gânduri și întrebări. Din păcate, greșelile se repetă de la un an la altul. Astfel, mii de studenți ajung să realizeze că fac o facultate care nu le place sau că urmează un domeniu total nepotrivit așteptărilor lor.
Urmează să citești un articol foarte lung și detaliat, ce abordează mai multe aspecte privind alegerea facultății, identificarea carierei potrivite ș.a.m.d.
Înarmează-te cu răbdare pentru că vei avea nevoie și pentru că este interesul tău să te documentezi mai bine.
De ce este atât de important să alegem înțelept?
Această întrebare nu face decât să crească presiunea din mintea ta. În liceu nu ne învață aproape nimeni că facultatea nu bătătorește 100% calea pe care o vom urma în viață. Ne setează o direcție, dar din orice drum există mai multe căi de urmat. Totuși, facultatea este locul care te formează și care îți modelează gândirea într-o direcție specifică domeniului.
Nu este greșit ca cineva care face științe politice să ajungă manager de vânzări (cunosc cazuri), cum nu ește greșit ca altcineva care face Facultatea de Educație Fizică și Sport să ajungă antreprenor sau asistent social (cunosc din ambele cazuri pe câte cineva, chiar aplicat în sport).
Cea mai înțeleaptă alegere este aceea de a te îndrepta spre ceva ce îți oferă două alternative: una realistă și una ce îți permite să îmbini cariera cu pasiunile.
În mintea elevului pregătit să ‘dea’ la facultate
Alexandra Rîciu, de la un liceu de arte îmi scrie într-o seară :
Buna seara!
Te rog sa ma ierti pentru ora tarzie la care iti scriu si pentru deranj..
Sunt o eleva a unui liceu de arte dintr un oras mic, care nu mai vede in arta ceea ce vedea de mic copil.. mi am pus încrederea in acest domeniu de foarte multi ani, copila fiind, insa.. Acum, aflata in fata momentului de a face un pas important (alegerea facultății) ma indrept cu curiozitate spre Facultatea de Marketing din ASE.. curiozitatea ma face sa caut pe internet si sa dau de articolul tau si implicit sa te caut pentru a ti cere o parere, acum, in 2019.
Nu stiu prea multe despre aceasta facultate, tocmai de aceea vreau sa aflu..
Facand un liceu de Arte, matematica, fizica si chimia sunt puncte slabe ale mele.. nu ma inteleg cu ele, din clasa a 8a nu s a mai pus accent pe ele sub nici o forma..
Crezi ca as rezista in fata acestei facultati avand cunoștințe minime in aceste domenii?
Sunt foarte comunicativa, ador sa mă implic cat mai mult in orice, sociabila, fara emotii, imi place sa mi spun punctul de vedere oricand in orice situatie, imi place dreptatea.. implicarea mea e maxima in orice activitate mi se pune la dispozitie..
Sunt doar un om in cautare de un domeniu din care sa pot trai in tara mea..
Fiind un absolvent al acestei facultati, sper din suflet sa ma poti ajuta cu aceste raspunsuri si sa ma ierti pentru deranj!
Este vorba despre articolul Alegerea unei facultăți: Opinia unui masterand care a devenit CEO.
Mulțumesc, Alexandra, pentru faptul că ai întrat în legătură cu mine și mai ales pentru că ai dovedit un interes real pentru viitorul tău, căutând păreri „din interior”.
Sțiu că primul gând este să căutăm pe net acele top-uri cu facultăți și acele articole cu opinii ale studenților sau ale celor care au trecut prin facultate.
Este important, totuși, să fim atenți și la sursa care comunică pentru că oamenii pot fi extrem de subiectivi. În mod cert, cineva care a picat un examen cu o notă mai mică decât nota pe care o aștepta, va avea o părere subiectivă preponderent negativă, cum și un bursier sau cineva care are rude în instituție, va avea o părere subiectivă pozitivă. Și eu pot avea o părere subiectivă extrem de pozitivă față de ASE și față de Facultatea de Marketing, mai ales, pentru ca aici am fost încurajat să îmi duc mai departe toate proiecte, oricât de nebunești au părut.
(ex. Organizarea unui cros non-profit pentru studenți).
Este momentul să lăsăm subiectivismul de o parte și să privim lucrurile pe baza frânturilor de informații pe care le deținem, căci nimeni nu deține adevărul absolut și complet.
Promisiunea din spatele acestui articol
Ție, elevule de pretutindeni, o să îmi dau silința să îți ofer un larg set de sfaturi care să te ajute să alegi facultatea potrivită. Asa că, te rog să te înarmezi cu răbdare și să revii la articol de fiecare dată când ai nevoie.
Eu sunt o sursă relevantă de informații?
Poate că da, poate că nu. Tu trebuie să îți autoadresezi această întrebare.
Partea bună este că am experiență cu coordonarea a sute de studenți în proiectele mele la agenția web la care lucrez (Bucharest Young Marketers Internship), în sport și în alte alte ONG-uri sau conferințe. (numai la ASE Student Run am avut un rulaj de 250 voluntari în 4 ani). În atletism cred că am trecut de suta de evenimente organizate.
Partea și mai bună este că am studiat motivele tale ca elev și ca student pentru care ai ales să te implici în alte activități sau pentru care ai ales o anumită facultate sau un anumit curs (ex. cursurile de la Sports Business Academy). Also, i’ve been there…
Sunt alte site-uri o sursă credibilă?
Poate că da, poate că nu. Oricine are un motiv sau un obiectiv pentru care scrie articole pe un site. Unii fac bani din publicitate, alții devin populari și alții voiesc să influențeze opinia publică.
Eu mă încadrez la construirea unui brand personal care să mă ajute să ajung la noi parteneri.
Toate ca toate, dar cum aleg facultatea potrivită pentru mine?
Am zis „facultatea potrivită” pentru că mi se pare un clișeu expresia aia cu „facultatea perfectă”…
Știi ce? Perfect nu există, nici în România, nici în alte țări.
Fiecare facultate are cadre didactice înconjurate de o aură de carisma și alte cadre didactice mai puțin agreate de studenți, poate chiar proporțional cu seriozitatea și exigența lor.
Pentru mine, facultatea pe care aș face-o și a doua oară este Facultatea de Marketing, dar nu trebuie să fie la fel și pentru tine. Toți avem opinii diferite despre cum trebuie să fie o facultate (mai lejeră, mai drastică, mai multă seriozitate din partea profesorilor, mai puține examene, mai multe grile, mai multe examene practice etc.). Mai mult de atât, materiile pot influența percepția noastră generală despre o anumită instituție de învățământ.
Ca să poți alege corect:
1. Încearcă să înțelegi ce te Influențează și ce te împiedică
2. Descoperă ce îți place sa faci (în mare)
3. Trebuie să te documentezi cu privire la programa facultăților și cu privire la colectivul de profesori, mai ales la orientarea conducerii spre valori asemănătoare cu ale tale
4. Să nu consideri nici-o informație ca fiind 100% corectă și adevărată
1. Ce mă Influențează în alegerile mele privind facultatea?
Alegerea unei facultăți este un subiect chiar important. Părinții nu se vor putea abține să stea deoparte. Partea bună și rea în același timp este că ei își doresc ce-i mai bun pentru tine și sunt de părere că ei știu mai bine. Dacă ești forțat să faci o alegere, și ai acel feeling în adâncul tău că ceva nu este ok, înseamnă că trebuie să nu mai asculți de nimeni și să iei o decizie pe cont propriu.
O greșeală foarte mare este să încerci din toate puterile să ajungi la aceeași facultate și chiar la aceeași grupă cu prietena cea mai bună sau cu gașca. Be chill, că puteți fi prieteni și în facultăți diferite. Nimic greșit să încercați să ajungeți în aceeași grupă dacă tot ați întrat în aceeași facultate, dar trebuie să țineți cont că fiecare este diferit și că o va lua pe drumul lui în viață.
Materiile. Frica de matematică sau de română te poate împiedica să faci o alegere simplă. În afară de mate info și de unele facultăți unde ieși inginer, nu prea ai parte de asa multă matematică. Iar dacă vei avea parte, trebuie să te adaptezi și să supraviețuiești :))
Nu lasa o singură materie să te împiedice să faci management sau cibernetică sau orice altceva. Ai nevoie să gândești rapid și logic în viață. Acesta este rolul matematicii.
În ultima perioadă am observat că avem tendința să ne lăsăm descurajați ușor de impedimente. Poate asta este și ceea ce ni se inspiră din mediul politic…. Viața nu este roz ca pe rețelele sociale unde ne place să creăm o falsă impresie. Trebuie să acceptăm realitatea și să ne adaptăm constant.
2.Cum aflu ce îmi place și ce știu să fac?
Îți place să îți faci prieteni, să comunici și să te distrezi. Vezi că știu? 🙂 Ghici ce! Poți face asta în orice facultate!
Dar despre skill-uri?
Mai specific, contează cu adevărat ce aptitudini ai? Contează, dar mai mult contează să ai disponibilitatea în a ți le slefui pe parcursul facultății până la master și după. Îmi aduc aminte ce praf eram în primul an de facultate! Te invit să fii la fel de praf ca mine și să te orientezi mai mult spre a fi autodidact. Apoi, facultatea te va ghida unde trebuie, dacă o lași să facă asta.
Este important să alegi o meserie pe măsura vocației tale și în funcție de talente.
Vezi diferența între vocație, talent, pasiune, aptitudini, interese, aspirații.
Dar facultatea nu îți va da meseria, totuși o va putea aduce mai aproape de tine.
ex. La ASE, în anul 2 și la master trebuie să faci stagiul de practică într-o companie! La Facultatea de Marketing vin persoane de nivel top-management și middle-management să țină cursuri alături de profesori și să prezinte studii de caz. Cât de tare e asta! Acum câțiva ani nu exista așa ceva…atâta deschidere. Poți lua cartea de vizită direct de la manager și dacă ai destul curaj să îi adresezi o întrebare, sigur te va chema la un interviu.
3. Materii facultăți, cum este în fiecare facultate?
Articolul ar fi fost apă de ploaie dacă nu ar fi avut și ceva mai concret în el.
Puteai face și tu asta, dar am zis să centralizez eu toate informațiile pentru tine. Hope it helps!
Momentan, încă lucrez la această centralizare. Voi posta aici. Mă poți urmări pe Facebook ca sp aflii primul când e gata! https://www.facebook.com/comanpaul.ro
4. Nici o informație nu deține adevărul absolut.
Nu numai fenomenul fake news este în floare, dar și umflarea artificială a percepției despre un anumit loc, brand, produs.
Trenuie să fim foarte precauți si să acceptam faptul că întâlnirea așteptărilor cu realitatea pot provoca o discrepanță între entuziasmul tău și nevoia de a te dezvolta profesional.
Trebuie să verifici mereu sursa informațiilor. Înclusiv știrile pozitive pot avea o urmă de manipulare. 2 din 3 știri de pe internet sunt fake sau se folosesc de adevăr pentru a schimba percepții sau pentru a ascunde alte chestii. Ha! Te-am prins! Ai verificat acea frază? Nu scrie nicăieri că 2 din 3 site-uri mint. Dar cineva ar putea să preia acea frază și să spună că am zis eu așa. Mai mult de atât, contează la care site-uri te referi. Într-adevăr există atât de multe site-uri fake news (dar unele fără cititori) încât este posibil ca 2/3 articole chiar să fie fake.
Sper că exemplul meu ți-a dat o mostră despre cât de ușor poate fi manipulată opinia publică. De aceea este bine să verifici mereu sursa.
Condițiile ca să intri la facultate
Ca să fii acceptat la o facultate, trebuie să parcurgi etapele de examinare sau selecție , dacă acestea exista.
Din nou, am făcut o centralizare aici pentru sesiunile din 2019.
Momentan, încă lucrez la această centralizare. Voi posta aici. Mă poți urmări pe Facebook ca sp aflii primul când e gata! https://www.facebook.com/comanpaul.ro
Condițiile ca să termini o facultate
Să iei diploma de licență si toate examenele. Mai mult de atât, trebuie să fii prezent la cursuri și seminarii. Facultatea nu este facultativă. Mai ales cea la buget! Pe banii Statului nu poți avea dreptul să stai acasă sau să primești dublă finanțare (adică să mai fii la buget undeva sau să ai un loc de muncă). Totuși, îti recomand să nu ai unul full time. Ai timp o viață întreagă să muncești.
Condițiile ca să te angajezi de pe băncile facultății
Entuziasm, asumarea responsabilității prin implicarea în voluntariat sau prin practică, minima capacitate de a scrie corect și de a utiliza un PC, dorința de dezvoltare și proactivitatea.
Dintre unul cu entuziasm și unul cu nu știu câte studii, l-aș angaja pe cel cu mai mult entuziasm. Desigur că ar filtra puțin și niște cerințe tehnice mai specifice.
Studenții care nu știau să pună cratima într – un email nici nu au fost acceptați la stagiul de practică realizat în parteneriat între Facultatea de Marketing din
Unde fac practică și voluntariat?
Există mii de oportunități de practică și voluntariat. Trebuie să le cauți în facultate sau la asociațiile studențești. Cred că nu există studenți câte oportunități există. Acum câțiva ani nu exista așa ceva. Noi avem șansa să fim mult mai pregătiți când intrăm în câmpul muncii și totuși suntem mult mai speriați.
Implicarea în comunitate este deosebit de importantă. Este bine să dăm ceva societății în care ne formăm, pentru o lume mai bună. Este o normalitate să învățăm să dăruim timp și să renunțăm la acele metehne de gen „să facă altul”, „nu e treaba mea, nu ține de mine”.
În loc concluzie
Concluzia îți aparție, iar documentarea privind ceea ce vrei să faci și să alegi este un pas primordial înainte de orice părere din jur. Nu știe nimeni mai bine decât tine cu privire la ce ar trebui să faci.
Lasă un răspuns