Astăzi am participat în calitate de invitat la cea de-a doua zi a Forumului Sportului Românesc. Pe lângă multitudinea de topicuri interesante, mi-a atras atenția întrebarea cuiva din sală adresată Secretarului General al Federației Internaționale pentru Salvarea Vieții, Harald Verbaecke și lui Rafaelle Chiulli, Președintele Asociației Federațiilor Sportive recunsocute de Comitetul Olimpic Internațional.

Invitatul întreba așa: „de ce federațiile au un așa control asupra sportului? De ce sportul nu este liber?”

Răspunsul ce a stârnit reacții în sală, ce merită dezbătut în continuare: Federațiile dețin sportul.

Am plăcerea să pot concluziona, cu o notă personală, ceea ce s-a discutat și agreat în Camera Deputaților a Parlamentului în cadrul Forumului Sportului Național.

Citând un invitat: „Sportul are regulatori (rullers), deținători (owners) și guvernatori (guvernators)”. Regulatorii sunt asociațiile de federații internaționale, guvernatorii sunt structurile din subordine precum UEFA, Federațiile, Ligile Profesioniste etc., iar deținătorii sunt fanii.

Un alt speaker, Jorge Pinto, prezent la panelul despre Dezvoltarea durabilă în sport, conchide că sportul aparține piețelor. De asemenea, Abdel Malik consideră că sportul aparține sportivilor.

Virgil Stănescu a considerat că merită notat ca sportul să fie considerat ca apaținând stakeholderilor. De altfel, s-a evidențiat diferențierea între sportul organizat, competitiv, deținut de corpurile de guvernare supreme ale sportului și mișcare sau activitatea fizică recreațională. Sportul din parc, spre exempplu, nu este supus regulilor și legilor care guvernează o competiție sportivă.

„Cum ar fi să avem câteva UEFA, una în Rusia, alta în America, alta în Europa și fiecare cu competiția ei?”.

Așadar, concluzionăm că:

  • sportul competitiv este deținut de forurile guvernatoare superioare ale sportului la nivel de reguli
  • este important ca sportul să fie manageriat de o singură entitale printr-un set unic de reguli ce privesc etica, dopping-ul, fairplay-ul etc.
  • sufletește, sportul este deținut de atleți pentru că ei sunt cei mai importanți, ei sunt baza piramidei sportive
  • sportul competitiv este influențat de stakeholderi (invesitori sau orice entitate cu un interes în a se folosi de sport)
  • organizatorii de competiții „se folosesc de sport” și trebuie să se conformeze la regulile acestuia
  • sportul de masă, mișcarea, activitatea fizică este deținută de practicanți
  • Federațiile dețin regulile, manageriază sportul, dar nu îl dețin

Educația prin sport este deosebit de importantă pentru integrarea în societate și avem nevoie de orice parte a mediului pentru a transmite valorile sportului.

Sportul „este format din oricine din mediul înconjurător ca o singură familie” – Vlad Marinescu. Tot Vlad a mai adăugat că „sportul unește, schimbă, dezvoltă într-o manieră elegantă”.

Proiecte de suflet

ASE Student Run

Eveniment non-profit pentru studenti si elevi

Crosul Iubirii

Pentru toti alergatorii care iubesc

Afterwork Athletics

Competitie Corporate în sala de atletism

Revigorarea atletismului bucureștean

Din funcția de președinte al Asociației Municipale de Atletism Bucuerști

Bucharest YMI

Young Marketers Internship

About the author

Coman Paul-Tiberius

Sunt un adevărat iubitor al sportului, un voluntar convins și un spirit plin de inițiativă. La bază sunt specialist în marketing și management, iar ca profesionalizare, programator web.
Inițiativa este sportul meu favorit. Prin urmare, este nevoie de un astfel de site care să-mi prezinte proiectele.
Mereu deschis parteneriatelor și colaborărilor, Paul.
PS:Mă puteți contacta mereu prin formularul de contact.

Leave a Comment