În general, contabilitatea este o activitate prestată de specialiști. Specializarea trebuie recunoscută și plătită ca atare. Mai ales experiența.
Prin urmare, dacă dorim o firmă cu experiență, atunci avem nevoie de un contabil care sigur este mai scump. Nivelul prestării serviciilor este un alt factor important.
Vrei să ai un contabil disponibil mereu pentru a îți răspunde la întrebări, uneori chiar și la cele la care găsești răspunsurile pe internet? Află că trebuie să îl plătești mai bine ca să aibă plăcerea și răbdarea să îți răspundă de fiecare dată. Este ceva normal. Indiferent de serviciul prestat.
Partea de conduită de business și de educație corporate este pentru cei care au nevoie de sfaturi sau de motive.
Cu cât ar trebui plătit un contabil?
Dacă firma este mică, cu o activitate constantă, sau dacă vorbim de o mică asociație sau chiar un PFA/II, este în regulă să se aplice o tarifare fixă. Aici, ponderea cea mai mare în costuri o are know-how-ul și rapiditatea de a prezenta situațiile.
O dată cu creșterea pretențiilor, însă se impune necesitatea unui calcul aferent volumului de muncă.prestat. Tariful pe operațiune asigură o plată în funcție de numărul de întrări-ieșiri, transparență și încredere. Desigur că și aici sunt neajunsuri întrucât unii clienți pot încerca să tragă cât mai mult de pe cârca lui, a contabilului. Se întâmplă peste tot. Ar fi chiar ciudat ca un contabil să îți răspundă la telefon:”îmi pare rău, ieri am vorbit cu tine 2 ore și a expirat timpul, am clienți”
Partea făină este ca se poate aplica un tarif fix ca și componentă a costului total.
Avantajele facturării serviciilor pe baza registrului de întrări-ieșiri sunt multiple:
– poți optimiza preturile dacă te uiți la fiecare detaliu și dacă incluzi în ele fiecare cost;
– dacă ești în conducerea unei companii data-driven, vei avea o predictibilitate la fel de mare a costurilor, dar nu tot timpul;
– dacă sunt sute de facturi de făcut vei putea face analize statistice mult mai ușor pentru că împărți costurile pe fiecare unitate care a generat ceva.
Poate gândesc prea mult din perspectiva unui implementator de soluții BI la nivel mic sau poate sunt prea pasionat de date. Sper că ideile vor fi utile cuiva.