Ideea monedelor digitale este să se acceadă la descentralizare și să se elimine taxele bancare de la bănci și carduri. Mai mult de atât, acestea oferă anonimizarea tranzacțiilor prin separarea datelor din lumea reală privind un utilizator de tranzacția sa.

Libra este noua cryptomonedă creată de Facebook, ce va permite utilizatorilor săi să cumpere și să trimită bani celor apropiați cu comisioane aproape de zero. Conceptul de transfer de bani se va schimba o dată pentru totdeauna și probabil că, ne va fi tare greu să ne obișnuim fără comisioanele bancare. Moneda libra va putea fi achiziționată și din magazine sau din exchange-urile locale, oferind posibilitatea utilizătorii unor monede virtuale persoanelor fără acces la bănci sau care nu doresc să dețină conturi bancare. Mai mult de atât, cumpărarea de cash se poate face în baza unui pseudonim.

Pe libra.org ni se prezintă faptul că în medie comisionul transferurilor bancare internaționale este 7%, iar 85% din tranzacțiile dim lume încă folosesc cash. De regulă, cei fără conturi bancare plătesc cu 4 dolari mai mult pe lună pentru a avea acces la cash. Moneda își propune să reducă aceste neajunsuri și multe altele.

Misiunea Libra este să permită utilizarea unei monede simple, globale și a unei infrastructuri financiare pentru miliarde de oameni.

Facebook se aliază cu alte companii globale pentru a oferi o guvernare stabilă și echitabilă. Printre fondatori, se numără Mastercard, PayPal, PayU, Stripe, Visa, eBay, Facebook prin asociația sa de guvernare – Calibra, Spotify, Uber Technologies, Vodafone Group și mulți alții.

Companiile se aliază și formează o guvernare independentă față de guverne, dar care au puterea unor guverne. Ne întrebăm dacă nu cumva, companiile mari ale lumii formează „țări” cu legislație proprie, monedă proprie și servicii prestate virtual, fără stocuri, la nivel global, fără bariere și limite.

Oricine poate deveni membru fondator dacă îndeplinește anumite condiții.

Condiții pentru a deveni membru fondator Libra crypto.

Cum funcționează Libra crypto currency?

Moneda va permite tranzacționarea la nivel global fără stresul comisioanelor mari aplicate la mai mulți terți. Moneda va putea fi achiziționată în monedă locală și tranzacționată precum dolarii americani.

Prin urmare, vom putea achiziționa moneda chiar și din magazinele locale sau online. Procesatorii de plăți parteneri (Visa, Mastercard, Paypal, Stripe etc) vor accepta și ei noua modalitate de plată fără teama unor fluctuații masive.

Mai mult de atât, Facebook a fondat Asociația Calibra ce va avea control alături de ceilalți parteneri printr-un vot egal cu aceștia pentru a asigura utilziatorii că Facebook nu se implică direct în tranzacții, că nu se urmăresc datele personale și că tranzacțiile nu vor fi conectate cu preferințele de cumpărare sau cu livrarea de reclame.

Moneda va fi integrată în whatsapp și în Facebook Messenger. Vom putea trimite bani prietenilor și rudelor îndepărtate.

Asistăm, așadar, la o a doua modificare a industriei transferurilor financiare și bancare. Piața ar putea suferi modificări uriașe, iar numeroase afaceri ar putea să fie reduse. (Probabil că Poșta Română va pierde și mai mult teren dacă nu se adaptează, cum oricum nu a făcut până acum).

Fiecare medmbru fondator a plătit minim 10 milioane de dolari ca să intre în schemă și să devină un nod de validare a tranzacțiilor. Membrii consiliului administrativ a Asociației Calibra vor avea dividende proporționale investițiilor lor.

Rezerva Libra

Ca o contrapondere la Bitcoin și Ethereum care nu dețin active ce le pot ține stabile, Libra dispune de o rezervă de câteva milioane de dolari. Orice apreciere sau depreciere substanțiale ar fi ținute în frâu prin intermediul acestei rezerve. Practic, corpul de guvernare al Libra va acționa ca o Bancă Monetară internațională cu politici de ajustare financiară. În principiul, orice consumator va trebui să cunoască faptul că valoarea monedei de astăzi este aceeași și mâine astfel încât să resimtă o siguranță. Rezerva monetară provine de la investitori separați care au obținut un token de investiții (ex. membrii fondatori) și utilziatorii Libra. Deși comisioanele sunt mici, își vor pune bazele îna doptarea în sens larg a monedei. Rezervele provenite de la utilziatori vor fi investite în active de risc scăzut care vor genera dobânzi de-a lungul timpului. Veniturile din dobânzi vor fi cheltuite mai întât pentru acoperirea costurilor de funcționare ale Asociației Calibra. Rămășițele se vor întoarce ca dividende către investitori.

Utilziatorii nu vor putea interacționa cu rezerva Libra. Totuși, vor exista reselleri autorizați care vor putea tranzacționa cantități mai mari de Libra. Acești reselleri se vor integra cu procesatorii de schimb și cu alte instituții care vând și cumpără cryptomonede către utilziatorii finali. Tot reselleri vor furniza cash utilziatorilor care doresc să își convertească Libra înapoi în bani. Asociația nu va seta politica monetară. Aceasta va acționa numai ca o consecință a cererii de la reselleri autorizați.

Securitatea rețelei Libra

Responsabilitatea primară a Asociației Libra este păstrarea rețelei la un nivel cât mai sigur. Blockchainul Libra este un sistem distribuit care administrează deținerea de Libra și transferul monedei de la un utilizator la altul. Baza de date este menținută de rețeaua de validatori formată, momentan, din membrii fondatori. Companiile fondatoare sunt de încredere și cu siguranță că vor oferi o securitate sporită sistemului.

Asociația Libra recunoaște importanța datelor personale în rețeaua publică de blockchain, dar și riscurile neutilizării acestora. Asociația ca entitate nu este implicată în mod direct în procesarea tranzacțiilor și nu stochează date personale ale utilizatorilor Libra. Tranzacțiile sunt porcesate și stocate de către nodurile de validare. Tranzacțiile sunt create de utilziatorii din sistem și conțin date privind adresa din blockchanin a senderului și a receiverului la care se adaugă alte meta date de tranzacție (momentul tranzacției, nodul validator la care s-a efectuat aceasta). Tranzacțiile nu sunt legate de date despre utilizatori din lumea reală.

Asumarea protecției consumatorului

Succesul monedei digitale depinde de integrarea sa în sistemul financiar. Fondatorii admit că guvernele lumii, autoritățile ce reglementează anumite activități sau care le guvernează sunt parteneri importanți ai Libra. Asociația dorește să formeze un ecosistem adaptat la inovații și la schimbările pieței. Aceștia își asumă deschiderea spre comuncarea cu legiutorii și își doresc ca celelalte monede naționale să rămână stabile și în siguranță în sistemele loe bancare oferind alături de acestea o portecție puternică a consumatorilor.

Libra pentru dezvoltatori

Deja sunt lansate informații pentru dezvoltatori, partea care îmi place mie. Până la lansarea din 2020 avem timp să ne pregătim și să dezvoltăm propriile proiecte, cu respectarea legislației în vigoare, of course.

Move este noul limbaj de programare flexibil, pentru Libra Blockchain. Este un limbaj bytecode executabil utilizat în implementarea de tranzacții personalizate și de contracte inteligente.

În faza de dezvoltare pe GitHub încă se identifică bug-uri majore, iar unele chiar stupide precum „Excceded max mint amount of 1000000000000”.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să apeși share!

Proiecte de suflet

ASE Student Run

Eveniment non-profit pentru studenti si elevi

Crosul Iubirii

Pentru toti alergatorii care iubesc

Afterwork Athletics

Competitie Corporate în sala de atletism

Revigorarea atletismului bucureștean

Din funcția de președinte al Asociației Municipale de Atletism Bucuerști

Bucharest YMI

Young Marketers Internship

About the author

Coman Paul-Tiberius

Sunt un adevărat iubitor al sportului, un voluntar convins și un spirit plin de inițiativă. La bază sunt specialist în marketing și management, iar ca profesionalizare, programator web.
Inițiativa este sportul meu favorit. Prin urmare, este nevoie de un astfel de site care să-mi prezinte proiectele.
Mereu deschis parteneriatelor și colaborărilor, Paul.
PS:Mă puteți contacta mereu prin formularul de contact.

Leave a Comment