IKI = viaţă, GAI = valoare / preţ
Japonezii sunt recunoscuţi pentru controversatele teorii despre sănătate, evoluţie mentală şi spirituală.
Dacă ne uităm puţin pe statistici, japonezii chiar au cea mai mare speranţă de viaţă între toate ţările planetei (83.7 ani pentru ambele sexe, 86 ani la femei şi 80.5 la bărbaţi). În România, speranţa de viaţă este 75 ani pentru ambele sexe (78.8 ani la femei, 71 ani la bărbaţi), ţara noastră clasându-se pe locul 67 în clasamentul ţărilor după speranţa de viaţă. În 2016, pentru Japonia, speranţa de viaţă a crescut la 85 ani, dar ţara a coborât pe locul II, după Monaco, cu o speranţă de viaţă de 90 ani! (Vezi aici statistica speranţei de viaţă pentru 195 ţări).
Să revenim.
Am aflat recent despre IKIGAI, un concept japonez care m-a făcut să îmi înţeleg multe dintre trăirile de la locul de muncă sau din viaţa de zi cu zi.
IKIGAI atribuie un sens valorii în viaţa pe care o trăim zi de zi.
IKIGAI este un model care te ajută să-ţi redescoperi scopul în viaţă sau motivele pentru care ai anumite trăiri negative.
Pentru a-ţi regăsi motivul existenţei tale, te poţi ajuta de câteva întrebări care vor completa modelul grafic de mai sus. Îţi recomand să scrii răspunsurile pe o foaie (pe un suport fizic vei avea mai multă inspiraţie decât pe un calculator).
- Ce iubeşti să faci?
- La ce eşti bun? La ce te pricepi?
- Ce au nevoie ceilalţi din jur de la tine? Umanitatea ce are nevoie de la tine?
- Pentru ce poţi fi plătit? Cum poţi fi răsplătit pentru munca ta?
(am mai detaliat puţin întrebările faţă de modelul original pentru a te ajuta).
Găsind răspunsurile la cele 4 simple întrebări (ce ştii să faci? ce au alţii nevoie? cum poţi fi răsplătit? ce iubeşti?) şi echilibrul dintre ele, vei putea atinge IKIGAI.
Ştiu că de multe ori avem tendinţa să nu credem tot felul de idei trăznite de pe net, din motive de înţeles ,precum teoria conspiraţiei, click baits etc., dar eu chiar cred cu tărie în acest model. Mai mult de atât, încerc să îmi dau seama unde mă situez şi să mă îndrept în direcţia bună (mind reset).
Uneori ne puten simţi:
- confortabil, dar cu o senzaţie de gol în stomac, de parcă ne-ar lipsi ceva;
- entuziasmat şi automulţumit de sine, dar cu un simţ al nesiguranţei, incertitudinii;
- încântat şi încărcat de plenitudine, dar sărac (neajunsurile vieţii, banii, familia);
- satisfăcut dar cu o senzaţie că eşti nefolositor.
Pentru a evita aceste zone de tensiune psihică şi uneori chiar fizică, trebuie îmbinate perfect PASIUNEA, VOCAŢIA, MISIUNEA şi PROFESIA.
Fă ce faci, dar ai grijă să fie ceea ce iubeşti, să fie ceea ce lumea are nevoie, să fie ceva ce îţi poate asigura o răsplată de orice fel, să fice ceva ce ştii să faci.
Ph.D. Gordon Matthews (profil academic), profesor de antropologie la Universitatea Chineză din Hong Kong a afirmat pentru the Telegraph că oamenii interpretează IKIGAI în două sensuri: ITTAIKAN şi JIKO JITSUGEN.
ITTAIKAN se referă la unitatea dintr-un grup sau la simţământul apartenenţei la un grup.
JIKO JITSUGEN se referă la relizarea de sine, auto depăşire.
Ar fi util să fac o scurtă amintire despre piramida nevoilor a lui Abraham Maslow (vezi finalul articolului). Nevoia de autodepăşire sau de autorealizare este cea mai complexă nevoie umană, cea superioară tuturor nevoilor, care ar fi ultima satisfăcută, după nevoile de apartenenţă, securitate, fiziologice.
IKIGAI îţi poate aduce fericirea pentru că îţi poate deveni motivul pentru care să trăeşti. Sigur că, viaţa este mult mai complexă de atât. Trăim pentru familie, pentru copii, pentru rude ş.a.m.d. Pentru a avea efect, trebuie să transpui IKIGAI în acţiuni concrete (pe principiul: „Nu aştepta nimic de la viaţă. Acţionează azi pentru a vedea rezultate mâine”).
Mai concret:
- nu munci pe gratis (nu întotdeauna, voluntariatul oferă satisfacţii totuşi);
- ai grijă ca răsplata ta să fie pe măsura nevoilor tale şi pentru ceea ce ştii să faci;
- nu te avânta să faci ceea ce nu ştii să faci. Specializează-te!
- oferă lumii ceea ce are nevoie. Uneori luăm multe de la lume şi trebuie să mai dăm şi înapoi. Companiile afectează mediul înconjurător prin activitatea de producţie. De aceea, marile companii se implică în activităţi eco, de responsabilitate socială şi de responsabilizare civică.
- fă ceea ce iubeşti. Uneori ne vom afla în situaţia de a munci pentru bani. Încearcă să nu faci asta pentru multă vreme pentru a evita epuizarea morală.
Viaţa noastră este un efort continuu de a ajunge în IKIGAI şi de multe ori vor apărea piedici. Vom avea etape în viaţă în care trebuie să ne cumprăm o casă nouă sau să renovăm, etape în care atenţia se îndreaptă spre familie şi copil şi etape în care ne vom relaxa mai mult sau în care vom deveni bunici. Pentru alţii, IKIGAI poate însemna puţină singurătate fără a exagera. Cu vârsta, centrul de echilibru se schimbă.
Nu trebuie să te panichezi că nu poţi atinge echilibrul perfect. Trebuie să accepţi că vei fugi după acest echilibru toată viaţa, dar, că poţi evita zonele neplăcute dacă iei deciziile corecte.
Vezi şi articolul BBC despre cum să-ţi îmbunătăţeşti viaţa şi munca prin IKIGAI.
Akihiro Hasegawa, autorul lucrării ştiinţifice de la Universitatea Toyo Eiwa concluzionează că IKIGAI este viitorul spre care ne putem uita atunci când ne simţim mizerabil.
Pentru sportivii de performanţă, IKIGAI se atinge prin sport. Retragerea din sport poate fi dureroasă şi poate duce la pierderea echilibrului. Nu pot să nu recomand Global Talent Sourcing , o agenţie specializată în găsirea echilibrului pentru sportivii de performanţă prin o a doua carieră.
Am promis că revin la final cu piramida nevoilor a lui Abraham Maslow.
Nevoile fiziologice sunt primele pe care omul şi le satisface şi se bazează pe instinctele primare. Fac parte din BIOLOGIC. Acestea creează cele mai mari tensiuni interioare şi se activează instant.
Nevoile de securitate se referă la securizarea unei poziţii, la securitatea financiară, la nevoia de a avea un acoperiş deasupra capului. Acestea fac parte din sfera FIZICULUI.
Nevoile sociale sunt cele care fac parte din sfera SOCIABILULUI. Apartenenţa la un grup, organizaţie, loc de muncă, atribuirea unui rol în grup, toate intră aici.
Nevoile de stimă (EUL) se referă la statut social, putere, recunoaştere a meritelor, aprobarea celor din jur.
Nevoia de auto-realizare (POTENŢIALUL MAXIM) pare să fie IKIGAI. Observăm cum toate aceste niveluri au o oarecare poziţionare în modelul grafic prezentat despre IKIGAI.
Las aici o piramidă a nevoilor cu mai multe niveluri pe care o supun dezbaterii. Scrie-ţi părerea printr-un comentariu.
Dacă ţi-a plăcut, spune-mi despre ce ai vrea să mai scriu. 🙂
PS: Părerea mea este că oamenii nu-şi mai satisfac nevoile în ordinea celor din piramida nevoilor a lui Abraham Maslow, asta pentru a-şi grăbi procesul de autocunoaştere şi autorealizare. Voi ce părere aveţi? Poate duce asta la IKIGAI?
Lasă un răspuns